Uitgerust wakker worden

Ken je dat? Je gaat slapen en na acht, negen uur op één oor te hebben gelegen word je moe wakker. De wekker gaat, je drukt op snooze en draait je nog een keer om. Nog even vijf heerlijke minuten slaap, totdat de wekker weer gaat.

De tango van het opstaan
Dit is het dramatische ochtendritueel wat ik mijn hele leven al ken. In één keer uit bed stappen als de wekker gaat? Nee, mij niet gezien. Voor de wekker wakker zijn? Dat dan weer wel. Want vroeg opstaan is mij totaal niet onbekend. Maar dan stiekem weer even gaan slapen zodra die wekker ging. Elke ochtend voerde ik deze teleurstellende openingsdans op met mijn wekker en warme bed.

Als zelfs de kat het moet ongelden
En rustte ik daardoor beter uit? Nee, natuurlijk niet. Dat weet ik zelf ook wel. Maar die discussie durf zelfs ik niet met mezelf aan te gaan in de ochtend. Met een giga ochtendhumeur stapte ik uit bed. Als mijn kat – Lola – in de weg stond kreeg ze een snauw. Het arme beest. Tot ik mijn nieuwe favoriete slaapgenoot ontdekte: de wake up light.

Elke dag zomer
Wat de wake up light doet, is een half uur voor je wakker moet worden langzaam een lampje laten branden. Dit lampje wordt steeds feller totdat je in een verblindende zon kijkt. Je kan de felheid trouwens zelf instellen, maar ik heb hem op standje zonsverduistering staan. De eerste keren van de dag dat ik met mijn ogen knipper zie ik nog de gloeiende bol. Maar doordat het geleidelijk licht wordt in je slaapkamer, ontwaak je op een natuurlijke manier. En dat werkt! Ik ben direct wakker, en voel me ook echt wakker. Geen enkele ochtend wil ik me nog een keer omdraaien of verder slapen, het is alsof ik elke dag op een zonnig eiland wakker wordt!

Singles en synchroonslapers only
In het leven van een single past de wake up light uitstekend. Als je een partner naast je hebt slapen met een ander ritme, dan is het een ander verhaal. Want als de eerste uit bed moet, wordt de ander ook wakker van de lamp. Niet zo ideaal dus als je niet op dezelfde tijd wilt opstaan. Dat is het enige nadeel wat ik kan bedenken. Verder is het werkelijk een uitkomst als je wilt stoppen met de snooze-gewoonte en wakker wil worden alsof je écht klaar bent voor een nieuwe dag!

Wat is jouw ochtendritueel? Sta jij in één keer naast je bed?

 

Geef een reactie

CommentLuv badge