Tips voor op de vrijmarkt

Koning Willem’s verjaardag zit eraan te komen. Massaal trekken de kinderen met hun kleedjes richting de stad om blokfluit of viool te spelen, of hun oude speelgoed te verkopen. Maar vrijmarkten zijn niet alleen voor kinderen interessant! Wij hebben al een paar keer op (rommel)markten gestaan en delen onze tips graag met jou.

Kies je markt
Er zijn allerlei markten waar je een kraam kunt huren, of gratis kan staan (hoewel dat enkel op Koningsdag voor zal komen). Als jij je oude kleding wil verkopen, is het handig om niet op een curiosa markt te gaan staan. En andersom. Lees je dus vooraf in over de markt, of bel met de marktmeester om informatie op te vragen. De prijs van een kraam ligt zo tussen de € 23,- en € 30,-. Meestal betaal je nog € 5,- borg.

Onze marktkraam met voornamelijk kleding.

Date = key
Als er één ding is wat wij hebben geleerd dan is het wel deze gouden tip. Zorg dat je op de markt staat na de 20ste van de maand, want dan heeft het gros van de mensen hun geld binnen. Wij hadden hier zelf nooit bij stil gestaan, want beiden krijgen we per vier weken salaris. Maar je leert dit snel van de professionele marktkooplui wanneer je op de 15de je kraam huurt en weinig verkoopt.

Bereid je voor
Markten duren lang. Je moet vaak erg vroeg aanwezig zijn (meestal rond een uurtje of zeven) en tot het eind blijven want anders krijg je de borg niet terug. Markten zijn ook vaak koud. Wij hebben wel eens in de IJhallen gestaan waarbij onze tenen er zowat afvroren, en ook de laatste keer toen we buiten stonden – in de regen – was het qua temperatuur geen pretje. Zorg dat je goed gekleed bent, laagjes zijn geweldig. Als je buiten staat, neem een zeil mee om over je kraam te spannen voor wanneer het regent. Neem ook lekker een tas vol met brood, koek en een thermoskan mee. Zo voorkom je dat je al je dagwinst weg staat te gooien aan poffertjes en friet. Hoewel dat natuurlijk wel een beetje erbij hoort op de markt ;-).

 

Daniëlle had heerlijke warme thee verzorgd met koekjes!

Tuf op je eerst verdiende geld
Deze tip kregen wij van een doorgewinterde marktvrouw. Tuf op je eerste geld, dat geeft geluk voor de rest van de dag. Plichtsgetrouw neemt Mariska deze taak op zich. Vermoedelijk omdat ze het gewoon een grappige gewoonte vindt, want onze verdiensten verschillen nogal per markt. Zo hebben we markten bezocht waarbij we met ruim € 120,- per persoon aan winst vertrokken, maar ook (jammer genoeg) met slechts € 10,-.

Daniëlle met het eerst verdiende tientje voor die dag – nog niet op getuft.

Don’t tell
Er zijn bepaalde zaken die je niet moet delen met je potentiële kopers. Laat ze vooral veel zelf invullen. Mariska is hier nog niet zo goed in, en hierbij schetsen we graag een aantal situaties die je dus wil ontwijken.
Potentiële koper: “Waar is dit voor?”
Mariska: “Oh, dat is een voerbakje! Voor de hond, of kat. Of je kan er ook chips in doen natuurlijk. Nootjes?”
Potentiële koper: “…” (liep weg)

Potentiële koper: “Wie heeft deze jurk gedragen?”
Mariska: “Ik!”
Potentiële koper: “Ah. En welke maat heb jij dan?”
Mariska: “M” (kijkend naar het slanke figuur van de vrouw) “Maar hij valt niet echt wijd hoor!”
Potentiële koper: “Oh, jammer. Ik moet een L hebben.”
Mariska: “…”


Het is geweldig leuk op de markt. Het afdingen (“Nee, een euro vind ik echt teveel voor dit shirt. Mag ik het voor € 0,50?”) en de praatjes met mensen maken het gegarandeerd een geslaagde dag. Dus het beste advies dat je van ons mee krijgt: geniet ervan! En deel je ervaring of plannen natuurlijk in een reactie op ons blog zodat we mee kunnen genieten!

 

 

Geef een reactie

CommentLuv badge