Tips voor je kraamweek

Voor mij is het alweer een paar maanden geleden dat ik thuis kwam uit het ziekenhuis met onze zoon. De eerste week vliegt aan je voorbij, dus het is fijn om je in ieder geval geen zorgen te hoeven maken over huishoudelijke dingen als de kraamverzorgster bij je is. Vandaag deel ik je mijn ervaringen en tips voor de kraamweek.

Zorg voor voldoende boodschappen in huis

De eerste dagen ben je onwijs druk met voeden, verschonen, slapen, genieten en je kraambezoek. Het is fijn als je dan niet hoeft na de denken of je wel genoeg beschuit en muisjes in huis hebt, of avondeten. Tip: maak wat maaltijden van te voren en vries deze in voor als je geen zin/tijd hebt om te koken (bij ons was dit de eerste weken heel erg aan de orde 😉 ).

Wees eerlijk tegen je kraamverzorgster

Wij hadden geluk met een schat van een kraamverzorgster. Echt een onwijs lieve vrouw, en ze deed alle huishoudelijke klusjes zonder dat we erom hoefden te vragen. Ik zou me toch een beetje bezwaard voelen als ik moest vragen of ze de WC wilde poetsen denk ik. Van te voren had ik al wel tegen mijn vriend uitgesproken dat als het niet zou klikken dat we dit dan eerlijk zouden zeggen en om een andere kraamverzorgster zouden vragen. Ze is best wel een tijdje bij je in huis, en als het dan niet lekker loopt is dit heel vervelend. Uiteraard hebben we voor onze kraamverzorgster van te voren al een doos Merci in huis gehaald om haar te bedanken (mocht ze dan toch niet zo leuk zijn kan je ze altijd nog zelf op eten!).

Plan visite in op je eigen tempo/behoefte

Iedereen wil graag langskomen om de nieuwe baby te bewonderen, super lief en gezellig natuurlijk. Achteraf had ik dit graag anders gedaan in mijn kraamweek. De borstvoeding kwam niet goed op gang, waardoor onze zoon alleen maar gewicht verloor (veel meer dan normaal is in de eerste week) en ik uiteindelijk over moest gaan op flesvoeding. Waarschijnlijk had het geen verschil gemaakt, maar ik heb het gevoel gehad dat ik mij minder heb kunnen focussen op de borstvoeding door de bezoekjes. Achteraf weet ik ook wel dat dat echt het verschil niet ging maken, maar als nieuwbakken moeder ben je nogal snel onzeker over dingen.

Als het even kan; zorg dat je partner thuis is

Mijn vriend was de eerste 3 weken na de bevalling vrij van zijn werk. 3 weken is onwijs luxe, maar als het even kan zou ik proberen om je partner in ieder geval de kraamweek thuis te laten zijn. Ik kon na de bevalling niet zo veel zelf, en dus was het fijn dat mijn vriend er was om de eerste keer met onze zoon te douchen, in badje te doen, verschonen etc. Ook als de kraamverzorgster weg is gaat alles door natuurlijk, en ik weet zeker dat ik het niet alleen had kunnen doen de eerste week. Misschien verschilt het ook wel per bevalling, maar na mijn bevalling was het erg gewenst in ieder geval.

Mijn kraamweek was verder vooral erg genieten! Het is heel onwerkelijk dat je baby er dan echt is, en ineens lijk je al jaren vader en moeder en gaat het zo vanzelf op de een of andere manier. Heb jij tips voor de kraamweek? Laat het me weten bij de comments.

 

Geef een reactie

CommentLuv badge