De eerste babyhapjes

Een paar weken geleden zijn wij begonnen met het geven van groentehapjes aan onze zoon. Benieuwd hoe we dit aanpakten en of dit werkte? Lees dan snel verder.

Beginnen met groenten

Ik kreeg de tip om te beginnen met groenten in plaats van fruit. Dit omdat fruit zoeter is, en omdat kinderen daar een natuurlijke voorkeur voor hebben lusten ze dat vaak toch wel. Groenten daarentegen vinden veel kindjes een stuk minder smakelijk. Wij kozen er daarom voor om vanaf ongeveer 4,5 maand te beginnen met groenten, en fruit gaan we vanaf 6 maanden toevoegen.

Ik begon met worteltjes, bloemkool en broccoli omdat die groenten niet heel bitter zijn. Later hebben we ook andijvie, spruitjes en witlof toegevoegd en alles gaat er gelukkig smakelijk in bij ons kindje.

We hebben trouwens wel 3 dagen achtereenvolgend hetzelfde gegeven bij elk nieuw smaakje, want logischerwijs moest hij er soms wel even aan wennen.

Stomen en pureren

Omdat wij ons kindje zo lang mogelijk zo vers en puur mogelijk eten geven hebben wij er voor gekozen om alle hapjes zelf te maken. Ik kocht hiervoor de Philips Avent stomer en blender in 1. Ik ben hier erg blij mee, je maakt binnen 20 minuten hapjes in hetzelfde aparaat. Heel fijn als je geen vaatwasser hebt (want: minder vaat!).

Als ik de hapjes dan vers gemaakt heb dan vries ik het in, zodat we elke dag wat uit de vriezer kunnen halen. In het begin (toen at hij nog maar een paar lepeltjes per dag) deed ik het in een ijsklontjesvorm. Scheelt veel ruimte in je vriezer, want je kan er 1 of 2 uithalen per keer. Als je dat kleine beetje in een bakje moet doen neemt het veel meer ruimte in. Inmiddels zijn het al hele bakjes die er in gaan bij onze zoon, dus die ijsklontjes bakjes gebruiken we in de zomer weer.

En dan straks ook fruit en competere maaltijden

Vanaf een half jaar wil ik naast fruithapjes erbij ook de maaltijden wat completer maken met bijvoorbeeld rijst of groente. Vanaf een half jaar mag je kindje ook een stuk meer hebben, dus dat lijkt me leuk om dan ook mee aan de slag te gaan. Ik heb onder andere het boek Easy Peasy klaar liggen, daar staan hele leuke recepten in!

Krijgt jouw kindje al groentenhapjes? En hoe doe jij dat? Maak je ze vers, of koop je ze kant en klaar? Ik ben erg benieuwd!

4 Replies to “De eerste babyhapjes”

 1. Ik moet bekennen dat ik ze kant en klaar kocht. Ook omdat ik ze nooit zo mooi glad kreeg zelf.

  1. Danielle Vermeulen zegt: Beantwoorden

   Kan ik me voorstellen, zonder deze stomer zou het mij ook niet zo goed lukken denk ik 😉 X Danielle

 2. Wij zijn in verband met de darmrijping met bijna zes maanden begonnen à la Rapley. Ik kook gewoon iets extra.
  Huismama onlangs geplaatst…De open dag van het montessorionderwijs. Hoe heb ik het ervaren?

  1. Danielle Vermeulen zegt: Beantwoorden

   Dat lijkt me ook een heel fijne methode. Handig als je kindje zo mee-eet dat je wat extra kan koken. X Danielle

Geef een reactie

CommentLuv badge